Lökd ide a sört!

"Legszebb öröm a söröm" - tartja a mondás és mi is. Ha fanatikus sörivó vagy, vagy csak szeretsz legurítani egy pohárral a haverokkal munka után, esetleg szimplán csak érdekel, hogy miért lehet egy ital ilyen népszerű, akkor itt a helyed. Sörre fel!

Utolsó kommentek

Sörutazó / Prága

2011.05.08. 20:56 -b-

 

A nyár a kedvenc évszakom. Végre nem fagy le az orrom, mindenki vidámabb és nappalok is tovább tartanak. De a legjobb az egészben, hogy ez a szabadságok és a nagy utazások időszaka is. Ha pedig utazás, akkor meg kell ismerkedni a helyi kultúrával is, úgy értem sörkultúrával.

És ez fokozottan igaz, ha az ember Prágában, a sör hazájában jár. Számos útikönyv és különféle beszámolók tisztelegnek a cseh sörök és kocsmák előtt, de mégis kevesen emlékeznek meg egy másik cseh ikon, Hrabal kocsmájáról. Pedig nem semmi hely!

 

A kis baráti társasággal, akikkel utaztam hamar kinéztük magunknak a helyet, de mindig tele volt. Ráadásul nem is külföldi turistákkal, ahogy elsőre gondoltunk, hanem a helyi erővel. Iszogattak, beszélgettek a hosszú asztalok mellett és semmi jelét nem adták annak, hogy a közeljövőben távozni szeretnének. Szinte minden délután benéztünk és mindig ugyanez a látvány fogadott.

A megoldás végül egy puccos útikönyv apró betűs részében rejlett: a helyiek tényleg kedvelik ezt a kocsmát, mindig tele van velük a kocsma, de kérdezzünk rá és ha igennel felelnek, akkor nyugodtan üljünk le melléjük. A következő nap így is tettünk és tényleg szuper délutánban volt részünk. A sörből ugyan csak egyféle kapható, de az egy igazán jó világos, amit fél literes korsókban szervíroznak. Amint megérkezik egy új társaság, a pincérek leraknak elé egy papírt és behúzzák a korsók számát. Amint elfogy a söröd, kérdés nélkül lerakják eléd a következőt - sosem ülsz ott üres korsóval. Ha már nem bírod tovább, akkor intesz a pincérnek, amikor hozni akarja a következő adagot, így nem a te asztalodra teszi a korsót, hanem a melletted ülő szomjazónak adja. Te kimész a strigulázott papíroddal a pénztárhoz és kifizeted a söröket. Gyors, kényelmes, egyedi. Aki Prágában jár, az ne hagyja ki! Itt egy cseh nyelvű honlap a kocsmából, még jó, hogy a google maps itt is értelmezhető:

http://www.uzlatehotygra.cz/uzlatehotygra.cz/Pivnice.html

 

Tipp: Ha már Prága, akkor barna Kozel! Sajnos itthon nem lehet kapni, de azért rendelni lehet. Itt elég sok különlegességet lehet kapni:http://sershop.5mp.eu/web.php?a=sershop

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lokdideasort.blog.hu/api/trackback/id/tr132888287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidra84 2011.05.16. 08:55:09

ELSŐévesen voltam Prágában, azóta nem
süti beállítások módosítása